En guide till mekaniska tangentbord

Fler och fler har börjat gå över till mekaniska tangentbord. Anledningen till att folk byter är bland annat att risken för felskrivningar blir mindre, man skriver snabbare, det är skönare känsla i tangenterna och tangentborden håller längre.

De mekaniska tangentborden riktar sig kanske främst till de som spenderar mycket tid framför datorn och har höga krav på sitt tangentbord. En användare som inte skriver eller spelar så mycket per dag kan antagligen nöja sig med sitt befintliga tangentbord.

De flesta guiderna på nätet om mekaniska tangentbord är på engelska och är väldigt detaljerade. Det känns som att man behöver lägga många timmar på en sådan guide då de går in för mycket på detalj för de flesta. Efter att själv ha plöjt igenom några av dem bestämde jag mig för att försöka skriva en guide som är lite lättare att ta till sig men som ändå innehåller tillräckligt med information för att kunna göra ett bra val av tangentbord.

Vad är ett mekaniskt tangentbord?

Snabbt förklarat har ett mekaniskt tangentbord en brytare under varje tangent som markerar ett nedslag. Det finns en uppsjö av dessa brytare med olika motstånd, karakteristik och olika högt klickljud.

mekaniskt tangentbord

Motsatsen till det mekaniska tangentbordet är det digitala där det ligger ett membran under hela tangentbordet och en liten gummikupol under varje tangent. Detta ger ofta ett lite “mossigare” tangentnedslag och leder oftare till felskrivningar.

För länge sedan, i tidernas begynnelse, var alla tangentbord mekaniska. På den tiden var persondatorn en premiumprodukt som kostade väldigt mycket pengar med den tidens penningvärde mätt. I takt med att konkurrensen hårdnade och priserna pressades blev de för dyrt att ha kvar de mekaniska tangentborden. Folk ville ha billiga datorer och det fick de också. Nu på senare år har det dock skett något…en förändring. Folk har börjat efterfråga kvalitet i sina produkter. Det är inte lika viktigt med priser längre utan man vill i stället att det man köper skall vara en bra produkt och att det skall hålla länge. På grund av dessa faktorer har nu de mekaniska tangentborden kommit tillbaka och om man hänger med på vad det snackas om på nätet så verkar de vara här för att stanna.

 

De mekaniska tangentbordens olika brytare

Det finns en mängd olika brytare till tangentborden. Vilken sorts brytare man vill ha är väldigt individuellt. Jag tänkte här lista de vanligaste brytarna och hur de fungerar och känns. Det kanske låter tråkigt men det är ändå i brytaren stora delar av tangentbordets känsla sitter så ni får försöka härda ut ;)

Det går givetvis att skrolla förbi detta stycket om det blir för segt. Man kan i stället läsa om ett tangentbord man är intresserad av och se vad det har för brytare och sedan kolla upp just den brytaren.

Cherry Corporation med deras olika varianter av Cherry MX-brytare är de som regerar marknaden idag. Det finns andra företag också men de är inte i närheten så stora. Cherry MX-brytaren delas in en mängd olika färger och ofta pratar man om tangentbordsbrytare idag genom att just bara ange färgen. De vanligaste brytarna är: Svart, Brun, Blå och röd.

Här beskriver jag karaktären på de olika tangentbordsbrytarna, hur de fungerar och vem de lämpar sig för. Kom bara ihåg att valet av brytare är en smaksak och väldigt personligt.

Cherry MX Blå brytare

Cherry-mx-blå

Den blå brytaren är den som låter mest av de fyra jag listar. Ljudet påminner nästan om en skrivmaskin. Det finns många som gillar just detta att de har ett distinkt ljud men det är inte säkert att ens omgivning gör. Att ha detta tangentbord i en kontorsmiljö kan vara att utmana ödet och om du värderar ditt jobb (och ditt liv) bör man kanske använda det i en mer privatare omgivning.

Som man kan se i animationen så glider tangenten över en kulle vilket ger en feedback att man har tryckt ner tangenten. Det är detta i kombination med ljudet som många gillar med den blå brytaren.

Den blå brytaren lämpar sig framförallt för de som skriver mycket (journalister, kodare mfl.) och gillar att få feedback för varje tangent man tryckt ner. Den lämpar sig mindre bra för de som jobbar i kontorslandskap.

Cherry MX Brun brytare

Cherry mx brun

Den bruna brytare är ganska lik den blå i sin känsla i och med att den också passerar en kulle innan den sluter kontakten. Den stora skillnaden är dock att den låter betydligt mindre.

En annan skillnad är också att den har en lite mjukare fjäder vilket gör den lättare att trycka ner.

De bruna brytarna brukar anses som allround-brytare då de passar både de som skriver mycket och de som spelar.

Cherry MX Svart brytare

Cherry MX svart brytare

Den svarta brytaren skiljer sig ganska mycket mot de två tidigare beskrivna brytarna. Den  ger ingen feedback i och med att den inte passerar någon kulle på väg ner och den ger inte heller ifrån sig särskillt högt klickljud. Tangentnedslaget är helt linjärt vilket gör att brytaren lämpar sig väldigt bra för de som spelar mycket.

Den svarta brytaren har en ganska hård fjäder vilket gör att tangenterna blir lite tyngre att trycka ned men det gör även att tangenten går tillbaka till utgångsläget snabbare. Den tunga fjädern i kombination med att brytaren är linjär gör att man kan göra väldigt snabba, upprepade tangentnedslag.

Cherry MX Röd brytare

Cherry mx röd

Den röda brytaren är, som man kan se i animationen, väldigt lik den svarta. Den har också ett helt linjärt nedslag men med skillnaden att fjädern är betydligt mjukare. Detta med mjukare eller hårdare fjäder är helt och hållet en smaksak men man kan nog ändå säga att det är främst för spelare som brytaren lämpar sig.

Den mjukare fjädern kan göra det lättare att göra ofrivilliga tangentnedslag när man är i stridens hetta så det gäller att ha precision i fingertopparna.

Vilket mekaniskt tangentbord skall man köpa?

Som jag har nämnt tidigare i denna text så är valet av tangentbord och brytare väldigt individuellt. Det bästa skulle vara om du helt enkelt kunde gå till ett ställe som har tangentborden uppställda och prova de olika brytarna.

Det finns bra forum på nätet där det diskuteras friskt och vilt kring vilka tangentbord som är bäst. Jag läser ofta på dessa forum och tänkte presentera de mekaniska tangentbord som är populärast just nu och var de går att köpa. De flesta tangentborden finns med olika brytare men jag presenterar ett tangentbord per brytare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *